Jaakko Heinimäen vinkit yrittäjän jaksamiseen

 

Tietokirjailija ja teologi Jaakko Heinimäen resepti yrittäjän arkeen on, ettei mitään erillistä työhyvinvointia ole olemassa. Kyse on tavallisesta hyvinvoinnista, joka vain toteutuu töissä. Heinimäen ajatuksia kuultiin Yrittäjän Iltakoulussa Joensuussa 10.2.

Yrittäjyys, työelämä ja työssä jaksaminen paketoidaan usein turhan konstikkaasti. Tavallisen hyvinvoinnin tavoittelu ei Jaakko Heinimäen teeseillä sellaista ole. Heinimäki palautteli iltakoululaiset perimmäisten kysymysten äärelle.

– Meillä on vain yksi elämä. Työ ei merkitse toiseen todellisuuteen siirtymistä, eikä myöskään koko elämää.

Heinimäki muistutti, että työelämässä pätevät ihan normaalit elämisen käyttäytymismallit.

– Työolobarometreja tutkiessa voi saada ihan toisenlaisen käsityksen. Työpaikkakiusaaminen, häirintä ja huono käytös näyttävät olevan verrattain yleisiä.

Huonosta käytöksestä, negatiivisuudesta ja öykkärimäisestä kiilailusta voi sinnitellä eroon yksinkertaisesti oivaltamalla, ettei työelämä ole mikään oma todellisuutensa.

– Tietyön liikennemerkki: ”Men at Work – Täällä on ihmisiä töissä”, Heinimäki pohdiskeli työpaikan liikennemerkkiä taklaamaan kehnoja käyttäytymismalleja.

Hanki oma palloseinä

Jaakko Heinimäki oli yrittäjäyleisön edessä tutulla maaperällä; hän on paitsi yrittäjäperheen poika myös ”humanistinen monialayrittäjä” itsekin – tietokirjailija, kolumnisti, luennoitsija ja työnohjaaja. Tuttua hänelle on sekin, että yrittäjän leipä on toisinaan pieninä palasina maailmalla. Taloudellisen epävarmuuden kanssa on opittava elämään. Arjen hetteikössä suunnistavalle Heinimäellä oli kuitenkin tarjottavana mainioita matkaeväitä.

– Älä murehdi ja vaivaa päätäsi asioilla yksin, vaan hanki ajattelukumppani. Asioiden mittasuhteilla on taipumusta kasvaa. Yksi isoimmista työnohjausopintojeni oivalluksista oli se, että yrittäjä tarvitsee työnohjaajan – mentorin, koutsin, sellaisen palloseinän, jolle pystyy puhumaan onnistumisista ja epäonnistumisista. Yksin jääminen asioiden kanssa on yksi yrittäjän vaarallisimmista sudenkuopista.

Heinimäen neuvo ajattelukumppanin tärkeydestä oli Joensuussa täysosuma. Lähes 70 kuulijan joukosta nousi monta kättä ylös sen merkiksi, että Yrittäjän Iltakoulun oppeja oli saapunut kuuntelemaan useampikin mentori. Sparrausta on tarjolla, yksin ei tarvitse jäädä. Usein pelkkä asioiden ääneen sanominen auttaa.

Sujuu vai ei suju?

Heinimäen mukaan jostakin merkillisestä syystä ihmisen mieli on rakentunut niin, että kiinnitämme helpommin huomiota niihin asioihin, jotka eivät suju.

 

JaakkoHeinimäki Yrittäjän iiltakoulussa 10.2.2016
Onnistuminen, oppiminen ja omanarvontunto ovat Jaakko Heinimäen eväät hyvinvointiin

– Jos oikeasti haluamme pitää iloa ja intoa yllä, meidän pitää opetella kiinnittämään huomiota siihen, mikä sujuu. Tämä ei tarkoita, että pitäisi unohtaa se, mikä tökkii. Ennemminkin niin, että meidän on syytä ottaa oppia sujuvasta ja myönteisestä. Onnistumisen ajatusta on hyvä soveltaa siihen, mikä tuntuu junnaavan ja pykivän.

Onnistumisesta on lyhyt matka oppimiseen. Jatkuva oppiminen ja uuden opetteleminen ovatkin asioita, joita Heinimäki suosittelee jokaiselle ikään katsomatta.

– Ihminen on oppivainen olento ja opimme halutessamme kaiken aikaa. Oppimiseen liittyy myös ajatus, että annamme itsellemme luvan olla epätäydellisiä: en vielä osaa tai tiedä kaikkea, mutta voin oppia ja ottaa myös virheet ja epäonnistumiset oppimisena.

Jaakko Heinimäen kolmen O:n ohjelmassa onnistumisen ja oppimisen jälkeen tulee omanarvontunto.

– Ole oikeasti ylpeä siitä, mitä osaat. Saat olla ylpeä asiakkaistasi, palveluista ja tuotteistasi. Tekemisen laatu syntyy siitä, että osaa arvostaa myös itseään.

Teksti Sirkka-Liisa Aaltonen
Kuvat Ville Kokkola